Burgemeester Jan Bertels trapt de Voka Zomerstages af

Donderdag 19 juli is Voka gestart met een nieuwe reeks Zomerstages. Meer dan vijftig volksvertegenwoordigers zullen deze zomer één of twee dagen aan de slag gaan bij een bedrijf. Jan Bertels, burgemeester van Herentals, mocht het nieuwe stageseizoen 2018 aftrappen. Hij werkte een dag mee bij buizenproducent Henco in Herentals.

Het is al het 26ste jaar dat Voka politici en bedrijven dichter bij elkaar brengt. Bedoeling: als volksvertegenwoordiger één of twee dagen écht aan de bak gaan in een bedrijf. En zo proeven hoe het is om op de werkvloer te staan en te ervaren wat er leeft bij de bedrijven in onze regio. 

“Ik keek er naar uit om een groeiend bedrijf in mijn gemeente van dichtbij te leren kennen. Ik vind het heel belangrijk om echt eens op de werkvloer te staan”, liet Jan Bertels weten na zijn stage. “Zo kon ik het werk écht ervaren. Uiteraard is het ook belangrijk om het verhaal en de visie achter het bedrijf mee te krijgen.”

Henco is heel gekend voor zijn meerlagenbuis, maar ook voor het produceren van vloerverwarmingssystemen. De onderneming voert producten uit naar meer dan 85 landen en produceert meer dan 130.000 kilometer buizen per jaar.

Tijdens de Vokastage kreeg Bertels eerst uitleg over het strategisch plan van Henco. In de namiddag was het echt handenwerk. “Het was confronterend. Ik heb gemerkt dat de coördinatie tussen mijn handen en ogen een stuk beter kan. Gelukkig ben ik goed opgevangen door het personeel. Ze hebben mij uitstekend geholpen. Het valt op hoe trots ze zijn om het werk dat ze doen. Ze zijn ook een stuk handiger dan mezel”, zei Bertels.   

#vokastages

“Voor politici is zo’n stage extra interessant. Ze zijn tijdens het parlementaire jaar bezig met dossiers die vaak een directe impact hebben op het bedrijfsleven”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Politici maken op deze manier ook kennis met de uitdagingen waar elk bedrijf voor staat, zoals het zoeken naar geschikt personeel.”

“We hebben de burgemeester laten zien voor welke uitdagingen we als groeibedrijf staan. Er is de ‘war for talent’, de voortdurende automatisatie van het werk, de vele opleidingen voor het personeel”, zegt Wim Verhoeven, managing director van Henco Industries. “Voka helpt ons bij die uitdagingen met hun expertise. Een goed contact met lokale besturen is ook essentieel. Veel Belgische bedrijven verplaatsen hun productie naar lageloonlanden. Wij doen dat niet en investeren in een nieuw distributiecentrum. Voor zo’n uitbreiding is het essentieel om dat te bespreken met het lokale bestuur. Zodat we ons verder in Herentals kunnen vestigen.”

De zomerstages van Voka kan je blijven volgen op deze website. Via #vokastages op Twitter kan je elke stap volgen van onze volksvertegenwoordigers.

Burgemeester Jan Bertels trapt de Voka Zomerstages af

19 juli 2018

Jan Bertels aan de slag bij Henco

19 juli 2018