Vincent Van Peteghem op Vokastage bij Lotus

Voor Vincent Van Peteghem, federaal parlementslid voor CD&V en gemeenteraadslid De Pinte, was het zijn eerste Vokastage. Hij werd ontvangen bij Lotus Bakeries in Lembeke, een familiebedrijf met een lange geschiedenis in de productie van koekjes. Voor de gelegenheid nam ook Stijn Decock, hoofdeconoom bij Voka, deel aan de stage. Jan Vander Stichele, voorzitter van de raad van bestuur en tevens deel van de stichtende familie Boone, leidt het bezoek in goede banen. Bij de ontvangst biedt hij koffie aan mét Lotus speculoosjes.

Na een introductie over het ontstaan en de toekomstplannen van het bedrijf neemt Jan ons mee naar de fabriek. De geur van heerlijke speculoos hangt over de productie. Nieuwe en oudere productielijnen wisselen elkaar af. Ondanks automatisering blijft Lotus Bakeries mensen aanwerven. De juiste profielen vinden in het Meetjesland blijkt niet gemakkelijk.

Een andere bezorgdheid die Lotus in Lembeke al een aantal jaren bezig houdt is de leefbaarheid van de buurt. Heel wat dorpsgenoten werken bij Lotus en wanneer er nieuwe lijnen worden gebouwd komt de buurt als eerste een kijkje nemen achter de schermen. Toch is Lotus Bakeries bezorgd over de mobiliteit in het dorp. Dagelijks passeren vrachtwagens door de straten. Om de dorpskern te ontlasten vraagt men een nieuwe weg langs de achterkant van de fabriek die zorgt voor de ontsluiting naar de ringweg. Bij deze een concreet dossier voor Vincent Van Peteghem dat hij ter harte neemt.

Na de middag legt Jan uit hoe Lotus inzet op CSR in de brede zin. Iets waar Lotus niet publiek mee uitpakt maar wel heel sterk mee bezig is. De oorsprong van ingrediënten, tevreden werknemers, de relatie met de buurt en de steun aan goede doelen in binnen én buitenland. Tot slot zet Jan Vander Stichele even zijn petje op als voorzitter van Fevia Vlaanderen, sectorfederatie van de voedingsindustrie. Ook vanuit die hoedanigheid weet Jan enkele topics op tafel te leggen die voor de hele sector gelden. Brexit, technisch personeel en mobiliteit komen naar voor.

Hartelijk dank aan Jan Vander Stichele en alle medewerkers bij Lotus Bakeries voor de goede ontvangst en de inspirerende stagedag!